Ce sunt escalada&bouldering-ul și unde să practici aceste sporturi?

Care este cea mai bună sală unde poți să practici escaladă și bouldering? Cine poate practica aceste sporturi și care sunt efectele benefice asupra organismului? Un interviu cu Bogdan Dudău, antrenor-coordonator al Federația Română de Alpinism și Escaladă.

1. Cui i se adreseaza bouldering-ul si escalada? Oricine poate practica aceste sporturi?

Orice persoana apta pentru desfasurarea actvitatilor fizice poate practica bouldering-ul si escalada (vorbim doar de escalada in cele ce urmeaza pt ca bouldering-ul este o ramura a escaladei). Escalada se adreseaza persoanelor care in practicarea unui sport doresc sa gaseasca in permanenta noi provocari, noi obiective. Escalada nu este repetitiva, nici un traseu nu seamana cu altul, gradele de dificultate reprezinta obiective incitante, dar in cadrul fiecarui grad descoperi o varietate de trasee care solicita calitati diferite (forta, mobilitate, anduranta, inovatie, intuitie) intr-o combinatie foarte, foarte variata (trasee preponderent de forta, trasee preponderent de anduranta, de mobilitate, trasee de forta si de intuitie, anduranta si mobilitate, etc).

trei (2)

2. Unde se pot practica escalada și boulderingul în București? 

Le recomand sala Carpatic Gym. Este cea mai noua si mai moderna sala de escalada din Bucuresti care imbina armonios toate posibilitatile de practicare a escaladei , avand un raport echilibrat intre suprafetele destinate practicarii ascensiunilor cu coarda, bouldering-ului, pregatirii fizice generale si specifice.

Are câteva avantaje importante: complexitatea, accesibilitatea (acces lejer facilitate de metrou, spatii de parcare, climat civilizat), conditiile din sala (aerisire, temperature constanta reglata de instalatii de aer conditionat) situarea intr-un spatiu dens in sali de sport si de petrecere a timpului liber.

Rata ridicata de inlocuire a traseelor este cea mai buna din toate salile de escalada din Bucuresti. La sala “Carpatic” clientii beneficiaza de un aport constant si consistent de trasee noi atat de escalada cat si de bouldering.

Este sala in care copii se bucura de cea mai mare atentie, locul unde acestia primesc cea mai buna pregatire. Este sala si clubul la care au deprins escalada 75% din performerii de astazi ai Romaniei in aceasta bransa.

Antrenorii salii sunt si sportivi de performanta!

escaladadoi

3. Ce le puteti spune incepatorilor, celor care doresc sa inceapa sa practice escalada?

Sa nu ezite sa o faca!  Escalada este un sport complex care dezvolta toate grupele musculare si toate calitatile fizice (forta, rezistenta, mobilitate si, mai cu seama, coordonare) dar si pe cele psihice (curaj, intuitie, inteligenta motrica, tenacitate). In modelarea practicantului de escalada se lucreaza cu greutatea propriului corp de unde si supletea si vitalitatea practicantilor acestei discipline.

Inainte de toate escalada ofera practicantilor ei o noua dimensiune ce excede spatiului restrans al salii de escalada. Ea deschide practicantilor universul activitatilor in aer liber, la munte si-n falezele stancoase de la mare sau din zonele de chei. La putin timp dupa ce practicantul deprinde tehnicile de baza de inaintare pe vertical, este atras in probarea acestor cunostinte prin parcurgerea unor trasee la stanca. Este momentul in care sala si traseele parcurse aici nu mai devin scop in sine ci mijloace de pregatire pentru parcurgerea traseelor naturale, in cadrul weekend-urilor, vacantelor si concediilor la munte.

escaladatrei

Leave a comment